ABC ging naar het AMC

 

De evenementen commissie had een excursie naar de decotank bij het AMC georganiseerd en zo verzamelden zich op 19 maart 2023 zo’n 25-tal leden van ABC zich in de hal van het AMC.
Allereerst kregen we een boeiende uitleg over de wetten van Henry en Gay-Lussac en verschijnselen van decompressieziekte, waarna we plaats mochten nemen in de tank.

De wet van Gay-Lussac
De wet van Gay-Lussac luidt dat bij een constante hoeveelheid gas en volume de druk van een gas recht evenredig is met de absolute temperatuur. Dit merk je als je een fles vult, de fles warm als de druk in de fles toeneemt.

De wet van Henry
De wet van Henry stelt dat als contact is tussen een gas en een vloeistof er gas oplost in de vloeistof tot er een evenwicht is ontstaan.
Op het moment dat wij als duikers afdalen, lost er gas (Stikstof) op in ons bloed. Dat is op zich prima, maar onder druk (diepte) zijn wij net een frisdrankflesje waarin een grote hoeveelheid gas onder druk opgelost is in de vloeistof.
Nu hebben we allemaal gezien wat er gebeurt bij het opendraaien (= plotseling drukverlies) van de frisdrankfles: Er ontstaan belletjes in de vloeistof. En je wilt niet dat dit in jouw lichaam gebeurt!
Dit is dus de reden waarom je altijd langzaam opstijgt en een safetystop houdt op ca. 5m diepte. Door het geleidelijke drukverlies heeft het gas voldoende tijd om via de longen je bloed te verlaten en om helemaal safe te zijn stoppen je nog 3 minuten om te zorgen dat er weer een evenwicht is, waarna je rustig opstijgt.

Decompressieziekte
Als je toch te snel opstijgt kunnen er stikstofbelletjes in het bloed vrijkomen, die voor verstopping van haarvaten kunnen zorgen, waarna er schade optreedt als gevolg van zuurstofgebrek. De verschijnselen van decompressieziekte zijn meestal binnen 2 uur na de duik zichtbaar en afhankelijk van de plek krijg je klachten die variëren van spier- en gewrichtspijn tot duizeligheid, misselijkheid, verlammingsverschijnselen en evenwichtsklachten en heb je dus decompressieziekte.

De tank
De decotank in het AMC wordt gebruikt voor hyperbare geneeskunde, het onder druk behandelen van patiënten met zuivere zuurstof. Hierbij moet je denken aan patiënten met necrose als gevolg van bestralingen of diabetes, maar er kunnen ook duikers met decompressieziekte behandeld worden.
Op het moment dat er geen behandelingen plaatsvinden is het mogelijk om als niet-patiënten de tank in te gaan, waarbij de druk in de tank opgevoerd word tot 2,5 bar, wat te vergelijken is met een duik tot 15 meter.
Tijdens het opvoeren en verlagen van de druk konden we merken dat Gay-Lussac gelijk had en hebben we experimenten gedaan met ballonnen, naarmate de druk hoger werd werden opgeblazen ballonnen kleiner en bij het verlagen van de druk weer groter.

Dit keer dus een bijzondere ‘duik’. Niet alleen erg leerzaam en gezellig, maar ook een mooie ervaring om (gelukkig vrijwillig) een tijdje in een decotank te verblijven.

Dirk Rietkerk