Aqua Bubblemaker Club “Got Wet”

Op zondag 30 april was het eindelijk zover. Na lekker te zijn gemaakt op de Get Wet trainingsavond van 11 februari mochten we ons melden in Rotterdam, bij het trainingscentrum van de KNMR in de haven van Rotterdam. Na een heerlijke brunch werden we gebrieft. Hierin werd verteld dat we getraind zouden worden in een aantal basisvaardigheden voor het overleven op zee, vaardigheden die we als duiker nodig zouden kunnen hebben bij een ongeluk met bijvoorbeeld een Liveaboard. In totaal deden zo’n 60 mensen mee die werden verdeeld in diverse groepen. Wij werden opgedeeld in twee van die groepen.

Het eerste deel van de training was met rustig water, met mooi weer en (meestal) zonder regen. Er waren zes verschillende onderdelen, die allemaal een behoorlijke persoonlijke- en teaminzet vroegen.

  • Vanaf 3 meter abseilen in het water en vervolgens via een touw proberen zo hoog mogelijk uit het water te klimmen.
  • Oefenen met het binnengaan van een opblaasbaar reddingsvlot. In het vlot hebben we geoefend met het doen van “presentie tellen”, regen uithozen (nog bedankt Claudia) en het redden van een drenkeling uit het water in het vlot. Met een groep van 9 was het best te doen in dit vlot, maar er konden er volgens de specificaties wel 20 in.
  • Om te oefenen hoe we uit een te water geraakte auto kunt komen werden we op stoelen gezet in een namaak helikopter. Deze zakte vervolgens onderwater. Eenmaal onder water moest iedereen zijn gordel losmaken en door het dichtstbijzijnde raam naar buiten zwemmen. Dit hebben we ook gedaan terwijl de helikopter op zijn kop onderwater kwam en we zijn ook nog uit de helikopter gezwommen door ramen die verder weg waren. Met name het op zijn kop was erg desoriënterend en veroorzaakte hier en daar wat zeeziekte.
  • Ook hebben we het zwemmen als een team geoefend, een drijvend vlot vormen voor een gewonde. Je met elkaar zichtbaar maken voor een helikopter. In een lange ketting zwemmen, wat verrassend effectief bleek. Ook leerde we drijven in ons eentje in de “Remy” positie en rolde we ons met elkaar op tot een kluitje zodat iedereen minder koud werd.
  • Nog een oefening met een reddingsvlot. Met tweetallen moesten we een reddingsvlot onderste boven keren en vervolgens weer goed leggen. Dit vereiste flink klauter, trek en zwemwerk, maar ging goed.
  • Als laatste oefening moesten wij uit het water klimmen via een touwtrap, wat je in je eentje of in tweetallen kunt doen. Of via een klimnet. Een erg leuke maar ook zware oefening waarbij een aantal krachtpatsers de laatste energie eruit perste door er wat competitie in te brengen.

Na een korte pauze deden we bijna het hele schema nogmaals, alleen nu in het donker, met golven, bliksemlicht en regen. Dat maakte alle oefeningen natuurlijk een stuk zwaarder, maar zeker niet minder leuk.

Toen iedereen weer was opgedroogd en omgekleed, hielden we nog een korte debriefing. Nadat alle certificaten/certificaatjes waren uitgedeeld en alle ervaring door en met de trainer en elkaar waren uitgedeeld gingen we voldaan naar huis. Maar niet voordat gehint werd op een training die wordt gegeven op de Noordzee, misschien iets voor volgend jaar….

Ik wil de EC hartelijk bedanken voor het organiseren van dit evenement, ik heb genoten en heb ook veel blije gezichten en reacties gezien.

John Wiesenekker

(P.s. op onze facebook pagina zijn nog meer foto’s te zien)