Lezing over haaien bij ABC – Cafe

Datum/Tijd
08/05/2024   -   19:30 - 21:30

Locatie
Zwembad <= Klik op de locatienaam om meer informatie te krijgen.

Georganiseerd door :


Educate to protect -> Lezing over haaien

Sea first is een Nederlandse stichting ter ondersteuning van de kennis die we hebben over de oceanen.  Sea first gelooft dat als mensen zien hoe mooi het zeeleven is, als we begrijpen hoe belangrijk de oceaan is voor het menselijk bestaan, als we begrijpen wat er mis is en we weten wat er aan te doen is…dat mensen hun gedrag vanzelf zullen willen aanpassen.

We zijn blij dat ze vanuit Nijmegen naar ons komen om kennis te delen. Hieronder een aantal fragmenten van de website van Seafirst zodat je een idee krijgt van de onderwerpen

De haai verdient een betere reputatie

De haai, een dier dat vele mensen kennen en dat jaarlijks wel eens in het nieuws komt na een haaienaanval. Een haaienaanval is trouwens meestal niets anders dan een proefbeet. Hoewel veel mensen bang zijn voor haaien, zijn slechts enkele van de ruim 500 soorten, in zeldzame gevallen, gevaarlijk voor de mens. Spectaculaire films over haaien zoals Jaws hebben het beeld bij mensen over de haai bepaald, maar dat is een uiterst negatief beeld van ongelooflijk belangrijke  dieren voor de ecosystemen in de oceaan.

Toppredatoren bejagen is gevaarlijk

Haaien worden bejaagd voor hun vlees, huid en lever, maar hoofdzakelijk voor hun vinnen die als delicatesse worden gegeten in Azië. In dat werelddeel kennen veel mensen haaien eerder van de vin in hun soep dan van een aanval. Haaienvinnensoep wordt al eeuwen als een keizerlijk gerecht beschouwd. De laatste decennia echter is dankzij een hogere welvaart binnen de Chinese middenklasse, haaienvinnensoep gecommercialiseerd als een status- en welvaartssymbool. Binnen de industrie worden ‘kwaliteitsvolle’ vinnen aangeboden aan 500 euro per kg en een kommetje haaienvinnensoep kost in een restaurant al snel 70-100 euro, ondanks het feit dat de vin geen enkele voedingswaarde of smaak heeft.

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.