La Gombe

La Gombe plongée très magnifique.

img-20160925-wa0000Zondag 25 september zijn een 18 leden van onze vereniging afgereisd naar Esneux, Belgie om te gaan duiken in de steengroeve La Gombe.

Om 8 uur vertrek bij ABC, Roy deed professioneel
hier al een eerste deel van de briefing. Om een langzaam ingeslopen traditie levend te houden werd nog gauw de stroopwafelvoorraad van Ester geplunderd en kreeg ieder een pakje mee voor onderweg.

De reis, een slordige 250km, deed eenieder op eigen gelegenheid, wel werd er met elkaar meegereden.  Arthur en Dennis reden heerlijk met de motor, een mooie tocht voor de boeg. De ochtend was al schitterend met een strak blauwe lucht en een heerlijk zonnetje.

Na aankomst direct op jacht naar La Gombe-personeel om te kunnen inschrijven, na wat zoeken iemand gevonden die duidelijk sprak, maar voor ons onverstaanbaar. Parlez vous… non, non.

Formulieren ingevuld, van ieder de pasimg-20160925-wa0024nummers genoteerd met bijbehorend level en we kregen te horen “plongée  treize heures”.  Nou dat begrepen we, iedereen stond om 1 uur keurig in nat- of droogpak gehesen zwetend te wachten om de plomp in te duiken. Roy had even eerder een duidelijke en complete briefing gegeven. Er was ook een maquette van het duikparcours, je kon je dus vooraf prima inleven wat te zou tegenkomen. Keurig geregeld daar in België. Even voor enen naar de inschrijftafel, want… eerst betalen, dan duiken. Betalen kon pas echt om 1 uur precies en wat denk je. Duiken om half 2. Sode&$*%$#%^grgr. Slecht nieuws dus, we mogen pas om half 2 te water. Wat begrijpelijk gemor, maar ja het was niet anders. De pakken maar weer half uit om een hitteberoerte te voorkomen.

Eindelijk te water, het zicht prima, de temperatuur zeer aangenaam (op 30m diepte altijd nog 15 graden, moet je in Vinkeveen mee aankomen)

img-20160925-wa0018img-20160925-wa0028

De voormalige groeve is volgelopen en nu een mooie stek om te duiken. Geschikt voor alle niveaus. Naast steile rotswanden en grillig gevormde stenen ligt er op de bodem een heus jachtvliegtuig, een F84, als ik het goed heb onthouden, volgens de kenners. Ook staat er een rupsvoertuig, de rupsen zijn ver te zoeken, maar je kan er wel mooi doorheen duiken en door het gat waar ooit de koepel op stond weer uit.

Direct bij de instap wordt je opgewacht door diverse grote steuren, heel forse karpers, voorn en nog wat andere soorten, een lust voor het oog. De steuren zwemmen zo ongeveer tegen je aan.

Als je rustig duikt ben je in een 45min rond om daarna vlak bij de in-/uitstap de vissen te bewonderen voordat je de duik beëindigd. Na een korte pauze deed een groot deel van de leden nog een 2e duik. Eerst was het niet mogelijk, maar de macht van het getal deed ook hier wonderen.

Na het duiken, trakteerde de club nog op een drankje, wat erg op prijs werd gesteld. Diverse leden bestelden ook nu iets van de uitgebreide menukaart. Je kon kiezen tussen patat met 1 gehaktbal of patat met 2 gehaktballen. Ik heb zelfs uit betrouwbare bron vernomen dat 2 leden lange tijd hebben gewacht op het heerlijk patatje wat ze hadden besteld en dat bleef maar uit, totdat de slimste van de twee toch maar eens op onderzoek uit ging en erachter kwam dat het briefje wat je na het betalen bij de kassa kreeg ingeleverd moest worden bij de frieterie om het bestelde in gang gezet te krijgen…

img-20160925-wa0039

De terugreis verliep redelijk voorspoedig met hier een daar wat file, een omleiding, een fikse regenbui, Aachen dreizehn kilometer en nog wat meer file. In ieder geval kwam de schrijver van dit stukje moe maar erg voldaan en terugkijkend op een heerlijke duikdag met een fijne vereniging om even na half 10 thuis.

Dank jullie allemaal voor je gezelligheid, je aanwezigheid en voor de leden die er niet bij waren, jullie hebben een mooie verenigingsduik gemist.

img-20160925-wa0033

img-20160925-wa0012

 

Otto