Zilvermeer, Belgie LET OP verplaatst naar 4 oktober

Datum/Tijd
04/10/2015   -   Hele dag

Locatie
Zilvermeer <= Klik op de locatienaam om meer informatie te krijgen.

Georganiseerd door : Roy - Miriam


 

 • Opgave om deel te nemen aan dit evenement:   Een ieder die is warm gelopen voor deze fantastische en ongetwijfeld ook gezellige duikdag kan zich opgeven op de verenigingssite.Om het één en ander te kunnen coördineren is de uiterste datum van opgave op 30 september gesteld.

 Schrijf bij opmerkingen

In het bezit zijnde brevet(ten)

In het bezit van een geldige medischeverklaring              ja/nee

Wijze van vervoer                                                        eigen vervoer/meerijden

Mogelijkheid voor meerijders                                         Kan wel (aantal)…   /geen meerijders hebben

Eventuele bijzonderheden

Programma:

 • Voorlopige planning:

Vertrek                                   09.00 uur        Op eigen gelegenheid naar het Zilvermeer

Aankomstschatting                11.30 uur        (2 – 2,5 uur rijden) ontvangst in D-Center

Briefing voor 1e duik             12.00 uur        door zorg van de evenementencommissie

Te water vanaf                      12.15 uur        1e duik. Hierna kun je wat eten en drinken, flesvullen en eventueel een tweede duik maken.        

Terug in Almere                     onbekend        Afhankelijk van aantal duiken en terugweg

 • Adres:  D-Center     Zilvermeerlaan 10      2400 Mol, België
 • (telefoon Roy ivm bereikbaarheid op lokatie 0031 621593035 (vanuit België))
 • Documenten:
 • Duikbrevet(ten)
 • Geldige medische verklaring
 • Bij aankomst invullen duikformulier. Elke duiker dient zich aan te melden in het D-Center. Instructie volgt ter plaatse
 • Duikbeperkingen:  ‘Open water brevet’ duikers mogen maximaal 18 meter. Dus een prima duikstek voor een ieder! (max 12 meter)

Veiligheid:    Duikstek is geschikt voor beginnende en gevorderde duikers (minimaal Openwater-brevet). De duikregels zijn conform ons Padisysteem met uitzondering van het meenemen van een decoboei. Aan te raden is deze minimaal per buddypaar mee te voeren. Neem de regels nog eens goed door met je buddy alvorens te water gaan! Wanneer men uit het water komt dient men zich af te melden op het prikbord in het D-Center. (uitleg volgt ter plaatse). Zuurstofkoffer aanwezig.

 • Kosten
 • Versnaperingen en lunch welke gebruikt worden zijn voor eigen rekening (bar en klein restaurant met redelijke prijzen is aanwezig)
 • Toegang tot park € 2,-
 • Lucht 200 bar afhankelijk van inhoud van de fles (10-12-15 liter) , ongeveer €2,50 – € 3,50. Je betaalt altijd naar de gehele inhoud van de fles, dus de eerste keer goed ‘leeg maken’! (300 bar is ook mogelijk)
 • Eventueel een objectroute kaartje te koop in D-Center(plattegrond met koersen en routes)

Het evenement en de duikplaats

Duiken in het Zilvermeer te Mol in België. Het Zilvermeer is een witzand afgraving in de Kempen van Vlaanderen. Het witzand wordt oa. gebruikt in glas, computerchips en tandpasta. De Kempen zijn de “Veluwe” van de provincie Antwerpen en liggen ongeveer 2 uur rijden van Almere vandaan. Het water heeft een hogere zuurgraad waardoor er helder, blauw water ontstaat. Er wordt al meer dan 50 jaar gedoken. Het meer wordt ook wel ‘Onderwaterpark voor schone kunsten’ genoemd. Dit door de talrijke beelden en objecten welke neergezet zijn. Het is een leuke duikstek welke zeer goed gefaciliteerd is.

Onderwater:

Objecten

Onderwater treft men de ‘verzonken stad’ Atlantis aan. Een project waar al jaren aan gewerkt wordt om een tempel-achtige omgeving te creëren. De Belgische Genie heeft een aantal zuilen, paden en trappetjes aangelegd en zijn hier zeker nog niet mee klaar. Verder liggen er ongeveer 62 objecten, van sculpturen tot aan een wrak, in het water. Middels de routekaart navigeer je naar de diverse objecten toe. Echt een aanrader voor wat betreft de op te doene navigatie-ervaring!

Flora en fauna

Onderwater kom je door de hogere zuurgraad (voor ons niet waarneembaar) haast geen leven tegen. Vissen worden speciaal gekweekt om de zuurgraad te kunnen weerstaan. Dit is een lang proces. Gras en wier zijn, her en der over de bodem verspreid. Het zicht is van 0,5 tot 7 meter. Door het opdwarrelende sediment wordt het zicht soms beperkt in delen van het meer, even doorzwemmen en het is weer helder. Ook is er soms een geweldige thermocline waar te nemen. Het water is nu ongeveer 14 graden.

Duikgegevens

Diepte is maximaal 11 – 12 meter, echter het merendeel van de sculpturen bevindt zich op 6 tot 8 meter.

 • Accommodatie:

Kleedkamers, warme douches, bar en parkeerplaats staan ter beschikking. Je parkeert naast het restaurant op een afgesloten parkeerterrein bij het water, zo loop je van de auto direct naar het water. Je kunt het water inlopen of zittend vanaf een steiger te water gaan. Perfect geregeld!

 • Vervoer:

De route naar het Zilvermeer en terug dient met eigen vervoermiddelen en op eigen kosten gemaakt te worden. Deelnemers welke geen vervoer hebben kunnen dit zelf regelen door mee te rijden met een ‘collega duiker’ of dit melden bij de EC. Mogelijk kunnen wij bemiddelen in zitplaatsen. Onderling dienen de kosten te worden verrekend. Een ieder vertrekt op eigen gelegenheid (info www.d-centermol.be). Onderlinge afspraken voor onderweg, koffie etc. zijn natuurlijk altijd mogelijk!

 • Organisatie:

De evenementencommissie ABC, en voor deze duik Roy en Miriam organiseren dit duikevenement. De duiken zijn vrij en kun je zelf plannen voor wat betreft routes etc., indien je een tweede duik wilt maken staat dit ook vrij. Daarom is het moeilijk aan te geven hoe laat je thuis bent daar alles naar eigen ‘wens’ is in te vullen. Natuurlijk helpen wij je op weg om er een geslaagde duikdag van te maken!

 • Hoe kom ik het park op:

Als je arriveert op de Zilvermeerlaan 10 te Mol, let dan op dat de duikstek zich links van de weg bevindt. (Rechts zijn nml. ook recreatie-mogelijkheden). Je rijdt dus links de algemene parkeerplaats op en houdt op de parkeerplaats links aan. Je ziet dan een slagboom. Hier geef je bij de kassa aan dat je wilt gaan duiken en betaalt € 2,- pp. Je rijdt het terrein op en volgt de borden. Je rijdt naar het D-Center waar we verzamelen binnen in het restaurant. Een ieder dient zich zelf in te schrijven.

Kaartje: Een objectkaartje is te koop in het D-Center. Hierop staan de kompasstanden naar de diverse objecten. Neem je kompas mee.

 • Nog vragen? Mocht je vragen hebben over de duikstek raden wij aan om op internet naar  www.d-centermol.be te gaan.

Heeft je vragen met betrekking tot de organisatie kunt u terecht bij de evenementencommissie.

Roy Harting, abc.harting@gmail.com

Evenementencommissie ABC

Inschrijven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.